top of page

Hvor er kirken i kampen for syriske flygtninge?

Kirken er samfundets samvittighed og har derfor pligt til at løfte sin stemme, når regeringen vil sende syriske flygtninge tilbage til den brutale diktator, de flygtede fra.Jeg blev rigtig glad, da en pressemeddelelse tikkede ind i min indbakke fra Metodistkirken i Danmark. Her skriver biskoppen et åbent brev til regeringen: ”Stop planerne med at hjemsende syriske flygtninge!”

Jeg blev glad, men undrede mig også over, at kirken i Danmark ikke var kommet på banen før. Det er flot af et lille kirkesamfund på knap 2000 at tage føringen. Men egentlig burde den samlede kirke i Danmark have stået bag.

Men Folkekirken har travlt med at glæde sig over, at man nu igen kan samles til gudstjeneste. Katolsk Kirke har nok at se til med at dæmme op for skandaler om overgreb. Og frikirker er tavse som graven – lige med undtagelse af Metodistkirken.

Hvor er den danske folkekirke, hvor er biskopperne, hvor er præsterne? Det er vores medmennesker, der nu bliver sendt tilbage i armene på den diktator, de flygtede fra? Glem ikke, at Bashar al-Assad ikke viger tilbage for at bombe, gasse og torturere sin egen befolkning.

At sende syriske flygtninge tilbage til ham er som at sende jøder tilbage til Hitler under Anden Verdenskrig. Ja, nu trækker jeg nazikortet. Men dengang protesterede kirken, og biskopper rundsendte er hyrdebrev. Hvor er Danmarks biskopper i dag?

Vi kalder os et kristent land, men handler ukristeligt. Vi kalder os humanister, men krænker menneskerettighederne. Vores politikere lytter ikke til FN, EU og førende ngo’er, der klar advarer mod at sende flygtninge tilbage til Damaskus.

Måske vil de lytte til en samlet kirke?

Kirken er samfundets samvittighed. Kirken har derfor pligt til at løfte sin stemme og sige styret imod. Biskopper udtaler sig om så meget andet; de klager over ”julekaos”, da Corona forhindrede dem i at holde julegudstjeneste. Hvorfor advarer de ikke mod en politik, der er direkte skadelig for vores medmennesker?

Metodisterne havde modet. De viser vejen. Nu må hele kirken følge trop. Over 70 procent af danskerne er jo medlem af Folkekirken. Over 40.000 er medlemmer af Katolsk Kirke. Omkring 50.000 går regelmæssigt i frikirke. Mon ikke en samlet protest vil gøre indtryk på regeringen?


Comments


bottom of page