top of page

Når en psykopatisk diktator går grassat

Fordømmelse, sanktioner, nødhjælp og bøn ser ud til at være eneste reaktionsmulighed over for den russiske aggression mod Ukraine.


Illustration: Wix


Hvad gør en verden, når en despotisk diktator går grassat og helt uprovokeret angriber et andet land? Lige nu fordømmer vestlige statsledere verden over den russiske invasion af Ukraine, men det bliver ved ordene, de økonomiske sanktioner, den interne oprustning og løfter om nødhjælp til den lidende ukrainske befolkning.

Vi er målløse og handlingslammede. Vi blev alt for sent klar over, at bag Vladimir Putins glatte overflade gemmer sig en skruppelløs diktator med stærke psykopatiske tendenser.

For psykopati er magtbrynde. Eneste logik er selvhævdelse. Så må andre bøje nakken og betale prisen. Først manipulation, siden rå, brutal magt.

Det demonstreres på grufuld vis for vore øjne lige nu.


Psykopatens 10 kendetegn

Den kendte norske sjælesørger og retræteleder Edin Løvås beskriver magtmennesket, psykopaten, som en, der har overgivet sig selv til magtrusen.

Den danske psykolog med speciale i psykopati Irene Rønn Linn udfolder psykopatens kendetegn og afslører, at der på et eller andet tidspunkt kommer en sprække i personen facade, en sprække, der afslører de inderste motivationer i al deres gru. Hun giver 10 kendetegn på psykopatiske tendenser:


1. Selvoptaget

2. Umiddelbar behovstilfredsstillelse og dårlig impulskontrol

3. Fejlsøge, påtvinge skyldfølelse og nedbryde selvfølelse

4. Manipulation

5. Løgnagtighed

6. Manglende empati

7. Konfliktskabende

8. Promiskuitet hos en del

9. Forbrug af mennesker

10. Magt og kontrol


Sådan beskrives psykopater generelt. Så kan vi selv krydse af og se, hvor meget af dette, der passer på Putin. Og overveje, hvorfor verdensledere ikke for længe siden spottede tendenserne og forberedte sig på en krig i Europa, der også truer med at blive endnu en verdenskrig.


En ny verdenskrig?

Da jeg hørte nyheden tidligt torsdag morgen denne uge, tænkte jeg: Åh, nej, det er jo Anden Verdenskrig om igen! Er verden ikke blevet klogere?

Åbenbart ikke. I hvert fald ikke Putin. Først annekterede han Krim, så støttede han den syriske diktator Bashar al-Assad. Og nu angriber han Ukraine. Drømmen om et Storrusland spøger. Og mere end det: Drømmen om en magtfuld diktator, Putin selv.

Hvad kan vi gøre, spørger jeg i starten. Første reaktion er at række ud med hjælp. Selv skriver jeg for Mission Øst, Children’s Mission og Mission Uden Grænser, der alle samler ind til nødhjælp lige nu.

Og mange flere, naturligvis. Også statsminister Mette Frederiksen har lovet nødhjælp til Ukraine.


Bøn og gode tanker

Anden reaktion på afmagten er henvendelse til den eneste magt som er højere end alverdens statsledere: Gud. Derfor opfordrer den ukrainske græsk-katolske præst i Danmark Vasyl Tykhovych til at bede for medmenneskeligheden. Og derfor inviterer Folkekirkens 10 stifter til forbønsgudstjenester i lokale sognekirker.

Jeg er sikker på, at også andre trossamfund tilslutter sig i bøn for det ukrainske folk, uanset religiøs baggrund. Og at enkeltpersoner sender gode tanker og bønner ud i universet, uanset om de er troende eller ej.

Selv bad jeg ved morgenbordet for hele situationen i Ukraine. Og med inspiration fra profeterne i den jødiske profetlitteratur fik jeg mod og tro på, at Gud har magt – også over egenrådige, magtliderlige psykopatiske despoter!

Kommentare


bottom of page