top of page

Vi er omstillingsparate, men stadig indadvendte

Opdateret: 15. jan. 2021

Tænk, hvis vi kunne omstille os og få empati nok til at skabe plads for flere mennesker i nød?


Er der én ting Coronakrisen har vist os, så er det at det danske samfund hurtigt kan omstille sig og tage nødvendige forholdsregler for at afværge en katastrofe. Mette Frederiksen træder i karakter, Sundhedsstyrelsen giver klar besked, sygehuse skaffer sengepladser, forskere knokler for at finde vaccine og behandling, og hjælpepakker sikrer arbejdspladser.


Men uden for Danmarks og Europas grænser venter kaos. Her begynder vi at ane Coronavirus’ fatale konsekvenser.

Hjælpeorganisationer advarer i en fælles kronik i Berlingske imod totalitære landes overgreb mod menneskerettighedsforkæmpere. Mission Øst med flere advarer mod en verdensomspændende sultkatastrofe i kølvandet på Covid-19. Når samfund lukker ned, mister fattige og flygtninge deres arbejde. Fødevarebutikker og markeder lukker. Familier er sat skakmat. Formand for FN’s generalforsamling Tijjani Muhammad-Bande advarer mod en verdensomspændende sundhedskrise for de to milliarder, som ikke har mad nok. ”De, der sulter, har større risiko for at udvikle alvorlige Covid-19-symptomer,” siger han og pointerer, at de heller ikke har adgang til lægehjælp.


I denne uge kunne integrationsminister Mattias Tesfaye udtrykke glæde over, at flygtningestrømmen til Danmark er vendt, så der nu rejser flere flygtninge ud af Danmark end ind i landet. Regeringen opretter endda en såkaldt Hjemsendelsesstyrelse fra 1. august for at sikre, at denne udvikling fortsætter.

Hvad sker der med os? Har vi slet ikke lært noget af Coronakrisen? Jo, vi lever isoleret, mange er blevet syge, og endnu flere har mistet deres arbejde. Men omsætter vi den erfaring til empati med andre mennesker?


Vi er omstillingsparate når det gælder vores egen velfærd. Men vi er stadig stive og snæversynede, når det gælder andres.

Tænk, hvis vi kunne omstille os og give den en skalle med ordentlig Coronahjælp i verdens fattige lande. Og tænk, hvis vi havde empati nok til at skabe plads i vores eget land for flere mennesker i nød?


Indlægget er også bragt i Avisen Danmark.

Comments


bottom of page