top of page

Vi har ikke brug for flere tomme ord

Af Rahima Abdallah, gymnasieelev

Det er ikke tomme ord, vi i dag har brug for.

Den danske regering siger, at andre lande skal handle ved konflikten i det nordlige Syrien. Og hvert enkelt land i Europa mener, at andre lande skal handle, for det er ikke nok, hvis det er kun dem, der handler.

Imens siger USA, at det er Europas tur til at handle nu ved konflikten i det nordlige Syrien, som kan ende med en ny start for Islamisk Stat.

Imens Vestens lande diskuterer, hvem skal starte med at handle, bliver civilbefolkningen bombet i det nordlige Syrien. Der er folk, der er bange. Der er børn, der græder. Der er bomber, der falder. Og der er frihedskæmpere, der føler, at deres kamp imod IS og for verdens frihed ingen betydning har for verden.

Det er skamfuldt, hvordan frihedskæmpere bliver behandlet i verden i dag. Det er skamfuldt, hvordan civilbefolkningen bliver dræbt, imens verdens ledere kigger på. Ja, de snakker om det, men de handler ikke, og tomme ord er det sidste, vi i dag har brug for.

Men ja, sådan er politik. Politik har ikke noget med retfærdighed at gøre. Vi lever i en verden, hvor de økonomiske og politiske interesser er vigtigere end menneskeliv og menneskerettigheder.

Vi lever i en verden, hvor nationalisme og religioner er vigtigere end mennesker.

Der er mange måder, man kan bekæmpe Erdogan på i EU. EU kan afbryde import af tyrkiske varer. EU kan afbryde økonomiske forbindelser og rejser til Tyrkiet. EU og alle Natos lande kan presse Tyskland til ikke at sælge våben og militære fly til Erdogan. Natos lande kan smide Tyrkiet ud af Nato.

Det tør Nato og EU kun, hvis de vestlige befolkninger siger fra. Vi er befolkningen, og vi har magten. Vi skal bare tro på den magt, vi har, og bruge den.

Det kan vi meget nemt gøre på en demokratisk og fredelig måde. Det kan vi gøre ved at demonstrere, skrive, tale og stå sammen.

Det er dejligt at se, at der er mange af verdens befolkninger, som siger fra og beder deres regeringer om at gøre noget for mennesker i resten af verden. Det er lige det vi har brug for, ikke kun støtte til kurderne, men også til alle dem, der bliver udsæt for uretfærdigheder verden rundt, blandt andet civilbefolkningen, som kæmper for demokratiet i Egypten og Irak, og de millioner, der sulter ihjel i Yemen.

Mennesker har det ikke godt i resten af verden, kære venner.

Vi har brug for handling.

Vi er så trætte af tomme ord.

Commentaires


bottom of page