top of page

Carte blanche til Israel?

Når USA forsyner Israel med våben fremgår det med al ønskelig tydelighed, at Israel i praksis har fået carte blanche til at gøre, lige hvad det vil.I mange årtier har Israel besat Vestbredden og Gaza og illegalt opført flere og flere bosættelser på Vestbredden og på mange udspekulerede måder undertrykt det palæstinensiske folk. Men gav det Hamas carte blanche den 7. oktober at dræbe mange hundrede civile israelere og tage et stort antal civile som gidsler?

Nej, vil de fleste her i Danmark og i resten af den vestlige verden svare, under ingen omstændigheder. Hamas handlinger må fordømmes på det kraftigste.


Det bør Israels venner tænke over

Men, på den anden side: Giver Hamas’ ugerninger den 7. oktober sidste år – hvor hundreder af civile blev dræbt og mange civile taget som gidsler – Israel carte blanche til at føre en form for krig på en måde, der koster mange, mange tusinde kvinder og børn livet? Giver det Israel carte blanche til at holde størstedelen af den nødvendige nødhjælp ude af Gaza, så helt uskyldige kvinder og børn begynder at dø af sult? Giver det Israel carte blanche til systematisk at ødelægge beboelseskvarterer, hospitaler og anden infrastruktur, der gør Gaza næsten ubeboelig? Giver det Israel carte blanche til at sætte endnu mere fart på etableringen af ulovlige bosættelser på Vestbredden? Giver det Israel carte blanche til at sætte hundreder af palæstinensere i fængsel i måneds- eller årevis uden rettergang og dom? Det er de spørgsmål, som Israels venner her i Danmark og i Vesten bør stille sig selv i denne tid.


Forsvar eller folkemord?

Når det gælder Hamas, har vi i Danmark og Vesten – selvom der er tale om en befrielsesbevægelse, altså en bevægelse der kæmper for Palæstinas selvstændighed – sagt, at undertrykkelsen af palæstinenserne ikke giver dem carte blanche til at foretage terroristiske handlinger over for civile israelere, og vi har på det kraftigste fordømt deres handlinger.

Men når det gælder Israel, har vi i Danmark og Vesten – selvom vi fuldt ud anerkender Israels ret til at forsvare sig selv – endnu ikke for alvor ophørt med at give Israel carte blanche til overfor palæstinenserne at foretage handlinger, som, hvad bosættelserne angår er i strid med international lov, og hvad krigen i Gaza angår, ifølge Den Internationale Straffedomstol er af en sådan karakter, at det berettiger til en undersøgelse for folkemord.


Faldskærmshjælp og nødhavn viser carte blanche til Israel

At fx USA, som forsyner Israel med våben og økonomisk støtte, i praksis accepterer, at Israel kun tillader en brøkdel af den nødvendige nødhjælp komme ind i Gaza, men selv må smide lidt nødhjælp ud med faldskærme og nu må begynde at planlægge at etablere en havn på Gazas kyst for om nogle uger selv at kunne begynde at levere nødhjælp til den sultende befolkning, viser med al ønskelig tydelighed, at Israel i praksis har fået carte blanche til at gøre, lige hvad det vil.

Comments


bottom of page